Στη σύγχρονη δημοκρατία η πολιτική ασκείται προς όφελός της κοινωνίας των πολιτών. Η ενότητα αυτή ξεκινώντας από την ιστορία και τις βασικές αρχές των πολιτευμάτων καταδεικνύει πως η εθνική και ευρωπαϊκή πολιτική επηρεάζει την ζωή των πολιτών αλλά και πως οι πολίτες μπορούν να επηρεάσουν την πολιτική. Στις μέρες μας όμως παρατηρούμε, αντί για ανάπτυξη της βασικής αρχής της ισοπολιτείας που οδηγεί στην κοινωνία των πολιτών, την διάλυση του πολιτικού μας συστήματος και του τέλους της μεταπολίτευσης. Ο λόγος δεν θα μπορούσε να είναι άλλος, απο το να αναζητήσουμε ξανά το νόημα των όρων που χάθηκαν και το πως αυτές ξανά θα βρούν εφαρμογή στην καθημερινότητα του απλού πολίτη, που αποτελεί την βάση της κοινωνίας και μαζί με τους θεσμούς του κράτους.
Η καλύτερη επανοηματοδότηση των όρων της πολιτικής, - λόγος για τα κοινά της πόλης - και εξουσίας - εφαρμογή του λόγου στην καθημερινή ζωή των πολιτών ( κοινωνικό συμβόλαιο ) - βρίσκεται στην πλήρη απεξάρτηση των ορων απο την φίλαυτη και εγωκεντρική εφαρμογή αυτών, απο αυτούς ( πολιτικούς) που καλεί κάθε φορά ο λαός να τον εκπροσωπήσουν στην βουλή.
Ο καθηγητής Χρήστος Γιανναράς - σε μια πολυ ενδιαφέρουσα συνέντευξη στην Ελη Στάη στις 23/01/2012 στην εκπομπή Νετweek αναλύει του όρους, την σύγχρονη μνημονιακή κατάσταση της χώρας και καταθέτει τις προτάσεις του γιά άρση του αδιεξόδου.......