Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

ΟΛΟΙ ΔΩΡΗΤΕΣ ΟΡΓΑΝΩΝ;

Σύμφωνα με το νόμο 3984/2011 που ψηφίστηκε χωρίς ονομαστική ψηφοφορία από την Βουλή στις 16/06/2011 εν μέσω οικονομικής κρίσης και Μνημονίων, θεωρείται κάθε εγκεφαλικά νεκρός ενήλικας στην Ελλάδα δότης οργάνων, εφ όσον δεν διατυπώσει εγγράφως την αντίθεσή του, όσο ζει.
Επί πλέον:
α) Η αφαίρεση οργάνων πραγματοποιείται από "Οργανισμούς Αφαίρεσης" που είναι νοσοκομεία Ν.Π.Δ.Δ η Ν.Π.Ι.Δ. κοινωφελούς και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ή ιδιωτικές κλινικές που έχουν λάβει σχετική άδεια. Παραχωρείται έτσι κατά παγκόσμια πρωτοτυπία, δικαίωμα αφαίρεσης οργάνων σε τρίτους και μάλιστα ιδιωτικού τομέα. Διεθνώς όμως γίνεται από ομάδες μεταμοσχευτικών κέντρων και όχι από ιδιώτες.
β) Το άρθρο προβλέπει: "Η αφαίρεση ενός ή περισσοτέρων οργάνων από ενήλικο θανόν πρόσωπο πραγματοποιείται εφ όσον όσο ζούσε δεν είχε εκφράσει την αντίθεσή του". Γίνεται δηλαδή βάσει εικαζόμενης συναίνεσής του.
Δύο εύλογα ερωτήματα:
1) Με αυτό το τρόπο το ανθρώπινο σώμα δεν μετατρέπεται με την έννοια του Εμπράγματου Δικαίου σε πράγμα; Επειδή κάποιος ασκεί κυριότητα επ αυτού, έχοντας απ το νόμο το δικαίωμα να αποφασίσει για τα όργανα του θανόντος. Και επειδή το σώμα γίνεται πράγμα, ο νόμος προβλέπει και τους σχετικούς κανόνες ποιότητας και ασφάλειας.
2) Θα γίνεται λήψη οργάνων και απ τους ευρωπαίους και άλλους αλλοδαπούς πολίτες που τυχαίνει να κηρυχτούν εγκεφαλικά νεκροί στην Ελλάδα ή αυτό ισχύει μόνο για τους Έλληνες; Και αν ισχύει μόνο για τους Έλληνες βάσει της ισότητας των πολιτών ενώπιον του νόμου, τι θα γίνει με τους Έλληνες πολίτες του εξωτερικού;
Ο νόμος τίθεται σε ισχύ από 1 Ιουνίου 2013. Όποιος δεν θέλει να θεωρείται δωρητής οργάνων πρέπει να το δηλώσει με υπεύθυνη δήλωση επικυρωμένη από Δημόσια Αρχή (ΚΕΠ, Αστυνομία) και να τη στείλει με κούριερ ή φαξ (όχι με συστημένο) και να περιμένει επιβεβαιωτική επιστολή. Επίσης να ενημερώσει συγγενείς και φίλους ότι δεν είναι δωρητής οργάνων. Όταν υπάρχουν ανήλικα παιδιά τα συμπεριλαμβάνει στη δήλωσή του, αλλά όταν γίνουν 18 ετών πρέπει πάλι μόνα τους να κάνουν τη δήλωση.
Η διεύθυνση του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) είναι:
ΕΟΜ-Τμήμα Προώθησης Δωρεάς Ιστών και Οργάνων
Αν. Τσόχα 5 - 11521 Αθήνα
Το φαξ είναι: 2107255066.