Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

ΤΑ ΚΟΛΑΣΤΗΡΙΑ ΤΩΝ ΓΚΟΥΛΑΓΚ (ΕΣΣΔ)

Γκουλάγκ. Μια λέξη που έγινε πασίγνωστη μετά το 1973 απ το βιβλίο του νομπελίστα Αλεξάντρ Σολζενίτσιν "Αρχιπέλαγος Γκουλάγκ.
Τα Γκουλάγκ υπήρξαν στρατόπεδα συγκέντρωσης αντιφρονούντων για καταστολή και τιμωρία τους, μέσω καταναγκαστικής εργασίας, στις αφιλόξενες εκτάσεις της Σιβηρίας. Εκατομμύρια δυστυχισμένοι και κατατρεγμένοι "αντιφρονούντες" πολίτες που έτυχε να βρεθούν στο δρόμο του "πατερούλη" Στάλιν. "Εχθροί του λαού", επιστήμονες, συγγραφείς, έμποροι, χωρικοί, αθώοι πολίτες που συλλαμβάνονταν για "εγκλήματα" όπως η κλοπή λίγου σιταριού ή πατατών στη περίοδο του μεγάλου λιμού (1932-1933). Πολίτες που απουσίαζαν για λίγες ημέρες απ την εργασία, ένα πολιτικό αθώο αστείο, συνεπαγόταν σύλληψη μέσα στη νύχτα και μεταφορά με τραίνα, μέσα σε άθλιες συνθήκες στα Γκουλάγκ, με ποινές μέχρι 25 χρόνια!
Η διαβίωση.
Σε θερμοκρασίες που "χτυπούσαν" κάτω από  -50oC άνδρες, γυναίκες αλλά και μικρά παιδιά, αναγκάζονταν να δουλεύουν χωρίς ωράριο. Η διατροφή τους, σε καθημερινή βάση, περιελάμβανε χυλό από νερό και αλεύρι. Τα παραπήγματα που έφτιαχναν οι ίδιοι οι κρατούμενοι είχαν για θέρμανση "ένα τζάκι". Ασθένειες, καθημερινή βία απ τους φρουρούς αλλά και μεταξύ των κρατουμένων όπου γυναίκες και παιδιά ήταν εύκολα θύματα, ανέβαζαν τη θνησιμότητα σε τεράστια ύψη.
Οι απώλειες.
Τα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Στάλιν ιδρύθηκαν το 1930 και έληξαν τυπικά το 1960. Μόνο στο πιο γνωστό στρατόπεδο στη περιοχή Κολίμα της Σιβηρίας, οι απώλειες ζωών μόνο κατά τη μεταφορά τους, υπολογίζονται σε ένα εκατομμύριο. Συνολικά απ τα 18 εκατομμύρια περίπου που πέρασαν απ τα Γκουλάγκ, τα θύματα υπολογίζονται σε πάνω από 4 εκατομμύρια. Μεταξύ τους υπήρξε και ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων, όπως δεκάδες χιλιάδες Έλληνες Πόντιοι, που για να ξεφύγουν τη μανία του Κεμάλ, μεταφέρθηκαν στα στρατόπεδα ως μειονότητα στο πρόγραμμα εθνικής εκκαθάρισης του Στάλιν. Επί πλέον 6-7 εκατομμύρια σοβιετικοί πολίτες (πολλοί απ αυτούς ελληνικής καταγωγής) εξορίστηκαν σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας σαν "εχθροί του λαού".
Σύμφωνα με στοιχεία των Ρωσικών κρατικών αρχείων στο τέλος της δεκαετίας του 1930 υπήρχαν τουλάχιστον 476! μεγάλα Γκουλάγκ με χιλιάδες υποστρατόπεδα διάσπαρτα σ όλη τη χώρα, με εκατομμύρια ταλαίπωρους ανθρώπους, όπου η ζωή δεν είχε καμμιά αξία.
Τα Γκουλάγκ, με ένα σύνολο πάνω από 6 εκατομμύρια θύματα (άνδρες, γυναίκες,παιδιά) αποτελούν ένα ακόμα ολοκαύτωμα, μια ακόμα γενοκτονία στην νεότερη ιστορία...
Σχόλιο
Άραγε με το νέο αντιρατσιστικό νόμο, όποιος αρνείται αυτή τη θηριωδία του Στάλιν, θα συλλαμβάνεται;